×

DroomHuisSpanje
Avda. Príncipe de Asturias 92
30858 Paretón, Totana
Murcia, Spanje

10 dingen die je moet weten over het uiteten in Spanje

24 februari 2022
10 dingen die je moet weten over het uiteten in Spanje

10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER UITETEN GAAN IN SPANJE

Of je nu al jaren in Spanje woont of of er voor drie weken op vakantie bent, de Spaanse eetcultuur is heel anders dan de onze. Houd rekening met de volgende zaken.

Etenstijd
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open. Dus als je graag vroeg aan tafel zou willen (18.00-20.00 uur), kan dit zijn moeilijk zijn, tenzij je in het centrum bent van een van de grote steden zoals Madrid of Barcelona waar de keuken van sommige restaurants wel gewoon de hele dag open is.

Dagmenu
In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Voor een vaste prijs geniet je van een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood. De prijzen variëren van €8 tot ongeveer €15, afhankelijk locatie en het restaurant.

Waar zijn de groenten?
In Spanje is een flinke portie groenten bij een vis- of vleesgerecht vrij ongebruikelijk. Afgezien van een paar pimientos de padrón (kleine groene paprika’s gekookt in olie) of een salade (ijsbergsla, tomaat, ui en tonijn), vind je meestal maar weinig verduras op je bord. Wil je toch aan je dagelijkse portie komen? Bestel dan gazpacho (bij warm weer) of een lekker stoofpotje waar vaak veel groenten en peulvruchten in zitten (lekker als het wat frisser is). Ook magra is een aanrader.

Tapas zijn om te delen
Het lijkt misschien een inkopper, maar wij hebben wel eens vier mensen in een tapasrestaurant ieder een portie patatas bravas zien bestellen, dus voor de zekerheid: tapas deel je met je tafelgenoten. Je bestelt verschillende hapjes en kunt ze zo allemaal proberen.

Buiten eten
Een van de voordelen van het leven in Spanje is ongetwijfeld het klimaat en het genot om in de zon te kunnen eten, zelfs in maart of oktober. Maar let op: als je besluit op het terras te gaan zitten, moet je er rekening mee houden dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht, ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven.

Drankjes na het avondeten
Uiteten gaan in Spanje is een sociale ervaring en het is heel gewoon dat een lunch een paar uur duurt, zeker in het weekend. Nadat de lunch is afgelopen, is het gebruikelijk om een chupito te bestellen. Een ‘shotje’. In veel restaurants krijg je deze gratis aangeboden, vooral de meer traditionele Spaanse restaurants. 

Fooi geven of niet?
In tegenstelling tot andere culturen is fooi geven niet iets dat hier verplicht is of verwacht wordt, hoewel personeel in de meer toeristische gebieden wel gewend is om fooi te ontvangen. Als je het gevoel hebt dat je iets wilt geven en het personeel was vriendelijk en efficiënt, dan is een handvol kleingeld vaak genoeg.

Servetten op de grond gooien
Vooral in traditionele bars waar krukken aan de bar worden geplaatst of als er veel ruimte is om te staan, zul je servetten of papiertjes op de vloer spotten. Heel normaal! Dit is meestal een teken dat mensen hier gezellig tapas eten of een drankje nuttigen met elkaar.

Genieten van gratis tapas
Spanje staat bekend om de gratis tapashapjes die je op veel plekken krijgt, wanneer je een drankje bestelt. Dit kunnen olijven of chips zijn, maar dit kan ook gaan om een portie tortilla of een een bordje vlees of vis met brood.

Tip: bestel altijd eerst je drankjes. Vaak krijg je een hapje van het huis en op sommige plekken is dit best een flinke hap. Door alleen drank te bestellen, kun je daarna je keuze nog aanpassen. Bovendien krijg je soms juist geen hapje van het huis meer, als je al een hele bestelling hebt gedaan.

Delen:

Laatste artikelen

Terug naar nieuws
DroomHuisSpanje komt met exclusieve ZOMERAANBIEDING !! - DroomHuisSpanje

DroomHuisSpanje komt met exclusieve ZOMERAANBIEDING !!

PRIJS: 105.000€ !!! ZOMERAANBIEDING !! Volledig gemeubileerd !! appartement in gevestigd complex in Aguilas, regio Murcia.  Alle appartementen komen met 2 slaapkamers en 2 badkamers, ruime woonkamer grenzend aan de open keuken en via de grote glazen schuifdeuren komt u op het...

13 juli 2022
Wanneer beginnen de traditionele zomerkortingen in Spanje? - DroomHuisSpanje

Wanneer beginnen de traditionele zomerkortingen in Spanje?

MURCIA- Op 1 juli beginnen officieel de ‘rebajas de verano’ maar veel winkelketens en kleinere winkeliers besluiten vaak eerder te beginnen met de traditionele zomerkortingen. De traditie van lange wachtende rijen voor de deuren van de El Corte Inglés of bij andere ketens is niet...

5 juni 2022
Whatsapp icon Whatsapp