×

DroomHuisSpanje
Avda. Príncipe de Asturias 92
30858 Paretón, Totana
Murcia, Spanje

Checklist huis aankopen in Spanje

26 juni 2024
Checklist huis aankopen in Spanje
Ben je klaar om jou droomwoning te vinden?  

1. Weet je in welke regio u wilt aankopen?
Je bent verliefd op Spanje en je bent ervan overtuigd dat je daar een tweede woning wilt? De droom zit al een paar jaar in het hoofd. Er is maar één klein probleempje: er zoveel verschillende regio’s in Spanje, en je aarzelt nog steeds over waar te gaan wonen…. Wij weten uit ervaring dat heel veel mensen dezelfde wensen hebben. De regio waarin wij al meer dan 14 jaar wonen en werkzaam zijn heeft alles te bieden wat de mens graag wilt. De regio Costa Calida & Costa Blanca Zuid zijn relatief klein maar het meest divers van alle regio´s in Spanje. Deze regio is uitgeroepen tot gezondste leefklimaat van Europa. Er is van authentiek naar toeristisch, het is van natuurlijke schoonheid naar moderne shopping centra.

2. Zijn de woning wensen duidelijk? (Denk aan type woning, aantal slaapkamers, badkamers, wat voor locatie, faciliteiten)
Er zijn verschillende woningen op de markt. Appartementen zijn er ook in heel veel gradaties. Zo zijn er grote complexen en er zijn kleinschalige projecten. Er zijn gelijkvloerse (begane grond), midden verdieping & penthouses. Naar aanleiding van de ligging kunnen deze projecten soms ruimer en meer privé bieden dan villa´s. Dan zijn er natuurlijk mogelijkheden tot verschillende slaapkamers en badkamers. Houdt er rekening mee dat deze in Spanje altijd kleiner zijn dan in Nederland of België. Er zijn ook verschillende type woonhuizen; Bungalow type (gelijkvoers), vrijstaande & geschakelde woningen, Herenhuizen (meestal 3 etages). Uit ervaring weten wij dat mensen kiezen als eerste voor de uitstraling van de woning. Pas als ze met ons op pad zijn beseffen ze dat het veel belangrijker is waar deze woning gelegen is. Dus dat de locatie eigenlijk het allerbelangrijkst is.

3. Is er een hypotheek nodig?
Een hypotheek in Spanje is doorgaans eenvoudig te regelen. Doorgaans houden de banken 70% / 30% (eigen inleg) regeling aan. Droomhuis kan dat eenvoudig voor je berekenen of je in aanmerking komt en voor welk bedrag. Dit is belangrijk om op voorhand te weten voordat er besloten wordt om naar een woning te kijken.

4. Is het duidelijk wat je wilt gaan doen met de aankoop  (investeren, emigreren)? Er zijn verschillende motivaties om een woning aan te kopen. Dit kan een investering zijn. Of permanent emigreren. Er kan gekozen worden voor om te overwinteren. Al deze motivaties hebben wel één gemene deler; LOCATIE. Om juist begeleid te worden is het heel belangrijk om met een betrouwbare makelaar op pad te gaan. Een makelaar die al meer dan 10 jaar actief is, de taal spreekt, een kantoor ter plaatse heeft, heeft in al deze jaren een groot netwerk opgebouwd die echt nodig is om jou goed te begeleiden. Zodat je op de juiste locatie eindigt.

5. Weet je welke kosten bij de aankoop komen?
De woning is gevonden, er is een bedrag beschikbaar, maar komt het allemaal wel uit. Er komen altijd kosten over het aankoopbedrag. De legale kosten komen er altijd bij; 10% BTW (nieuwbouw), notaris, advocaat, volmacht, landregistratie, water & elektra aansluiting. Daarnaast komt er bij een aankoop van een nieuwbouwwoning ook het interieur bij kijken; meubels, airco, keuken apparatuur etc. Een goede makelaar kan je precies vertellen hoeveel dat in totaal gaat worden. Deze heeft ten slotte al vaker met dit bijltje gehakt.

6. Weet je wie de makelaar betaalt?
Er is vaak onduidelijkheid over wie de makelaar betaald. Wij krijgen vaak te horen ¨jullie doen dit allemaal voor ons, dat kan toch nooit¨. Wat een makelaar doet in hoeveelheid is de keus van de makelaar. De makelaar wordt bij nieuwbouwwoningen betaald door de projectontwikkelaar. De makelaar wordt betaald door de bank als het om een bank-herverkoop gaat. Jij betaald ons dus niet.

Delen:

Laatste artikelen

Terug naar nieuws
Investeren in de provincie Murcia het rendabelst in 2024 - DroomHuisSpanje

Investeren in de provincie Murcia het rendabelst in 2024

Investeren in de provincie Murcia het rendabelst in 2024 De winstgevendheid van woningen aan de Spaanse kust wordt gemoduleerd. Met betrekking tot 2023 heeft 49% van de kuststeden de winstgevendheid van hun residentieel vastgoed verlaagd en vanaf juni 2024 boden alleen steden in Murcia een...

16 juli 2024
Waarom San Pedro del Pinatar? - DroomHuisSpanje

Waarom San Pedro del Pinatar?

San Pedro del Pinatar San Pedro del Pinatar is een kleine stad en gemeente in de autonome gemeenschap en provincie Murcia, in het zuidoosten van Spanje. De gemeente ligt aan de noordkant van de mediterrane kustlijn van Murcia, de Costa Cálida, en grenst aan de provincie Alicante Waarom...

8 juli 2024
Whatsapp icon Whatsapp